Medicina interna

Medicina interna Servicii Preturi

Dermatologie

Dermatologie Servicii Preturi -Oferte-

Nutritie

Nutritie Servicii Preturi

Endocrinologie

Endocrinologie Servicii Preturi
Scleroterapia Prezentare tehnica - Scleoterapie

Telangiectaziile sunt dilatatii permanente ale unor vase mici (arteriole, capilare sangvine, venule) situate in derm. Acestea formeaza linii fine rosii si violete, de cativa milimetri pana la cativa centimetri lungime, rectilinii sau sinuoase; care deseneaza adesea retele, uneori stele micute (angioame stelare). Se mai numesc si “spider veins”. Pot fi tratate cu ajutorul terapiei cu laser sau a scleroterapiei. Cele mai des intalnite zone includ: coapsele, gambele si gleznele. Tratamente pot fi folosite impreuna sau independent. Scleroterapia prin injectare presupune injectarea directa in vasul/vasele respective a unor substante sclerozante, care indureaza ulterior vasul/vasele si “le sterge”.

Durata tratamentului

De la 15 la 60 de minute in functie de suprafata si de stadiul vaselor. Se pot face 1/mai multe sedinte, insa, de regula, nu este necesara reinterventia.

Efecte secundare
  • Crampe temporare in zonele injectate.

  • Echimozele si pete rosii in zona injectarii.

  • Poate aparea o depigmentare in decursul unui an pe traiectul vasului sclerozat.

  • Pot aparea si hiperpigmentari temporare tot la nivelul vasului sclerozat.

  • Terapia cu laser: echimoze pe suprafete mici.

Recuperare

Nu necesita o perioada de recuperare. Pacientii se pot intoarce la activitatile zilnice. In primele 24 de ore este indicat sa nu se faca activitati fizice intense,dusuri cu apa fierbinte.Este oblgatoriu purtarea ciorapilor speciali de compresie(cu presiune) o perioada de 7 zile minim.

Riscuri si contraindicatii

Scleroterapia: Formarea unor cheaguri de sange in vene, inflamatie severa, reactii alergice adverse sau leziuni ale pielii. Complicatiile cosmetice includ pigmentarea neregulata si matifierea pielii. Aparitia unor noi vase mici in jurul zonei tratate, care necesita alte injectii. Terapia cu laser: Riscuri privind decolorarea semi-piermanenta sau permanenta a pielii in zonele tratate. De asemenea, pot sa apara arsuri sau leziuni cauzate de caldura. Contraindicatii : afectiuni vasculare, boli autoimune, sarcina si alaptarea.

Rezultate

Aparitia telangiectaziilor este semnificativ diminuata, aspectul pielii revenind la normal. Ambele tratamente pot necesita retusuri si nu previn aparitia altor telangiectazii. In mod frecvent, teleangiectaziile se pot reface, insa, foarte rar in zonele unde ele au fost sclerozate.

Tehnica

In cazul scleroterapiei, sunt administrate injectari pe traiectul vasului, cauzand umflarea peretilor vaselor, apropierea vaselor si inchiderea lor. Injectarea se face cu ace fine. Este foarte putin traumatica. In cazul operatiei laser, se trimit in mod direct fascicule de lumina pe traiectul vasului, astfel ca acesta de decoloreaza treptat si dispare, le “arde”. Toate tipurile de piele pot fi tratate utilizand aceasta tehnica. Nu este necesara anestezia. Este o tehnica recomandata la ambele sexe si nu exista limita de varsta. In general nu se sclerozeaza vasele de la nivelul fetei cu aceasta tehnica.

Pregatire speciala

Pacientul are initial o discutie cu medicul (consultatia prealabila) in care se stabileste zona care urmeaza sa fie tratata, eventuale etape de tratament si medicatia adiacenta acestei interventii. Tot in functie de acest lucru se stabileste si pretul. Inainte de interventie, nu se face dus cu spuma/gel de dus si nici nu se folosesc lotiuni de corp/crème pe zonele care urmeaza sa fie tratate. Dupa interventie, se poarta maxim 24 ore bandajele locale si ciorapii compresivi mimim 7 zile. Este contraindicata sauna, bazinul, efortul fizic si dusul fierbinte in urmatoarele 24 de ore de la interventie.